Utbildningar för storhushåll inom vegansk och vegetarisk matlagning

Inspirationskurs i vegansk/vegetarisk matlagning för kökspersonal inom offentlig gastronomi där vi kombinerar teori och praktik om hur vi skapar en bra måltid för våra matgäster och lär oss använda nya råvaror.
Idag finns det många som håller utbildning inom vegomat i skola och förskola men få som har erfarenheten av att ha arbetat både som restaurangkock och förskolekock, samt som ansvarig inom olika kommunala och statliga måltidsverksamheter och har själv varit vegetarian i 18 år. Jag har arbetat hårt sedan 2011 för att införa bra vegetarisk mat i de verksamheter jag arbetat inom och vet att det inte finns en magisk lösning som fungerar för alla. 

RECEPT FRAMTAGNA JUST FÖR ER VERKSAMHET
Istället skräddarsyr jag kursen efter vad era matgäster har för favoriträtter bland all mat som serveras hos er - eftersom alla områden har olika förutsättningar måste den veganska/vegetariska maten anpassas efter de smaker och konsistenser gästerna är vana vid.
Jag anpassar även recepten efter vad just er verksamhet har för förutsättningar kring tillagningsmetoder, om det lagas mycket från grunden eller används en del färdigt och så vidare. Recepten jag tar fram är självklart näringsberäknade och varierade för att bidra till en komplett kost, något som kräver lite extra tanke när det gäller vegansk mat.
Under tidigare jobb har jag infört vegodagar inom skola och förskola och själv provat  och tagit fram recept som kunde fungera för just de verksamheterna och insåg att förutsättningarna såg mycket olika ut beroende på vad just den skolan eller förskolan är vana vid för mat.

Ett par veckor innan önskat kursdatum samlar jag in de 15-20 mest populära rätterna hos er (både kött, fisk och vego som fungerar idag) med recept vilka jag utgår från när jag skapar recepten till er. Ni väljer om ni enbart vill ha recept på vegansk mat eller både veganskt och vegetariskt. Jag tar också fram recept där man inför mer grönsaker och baljväxter i traditionell mat utan att barnen märker någon direkt skillnad.

Jag sköter inköpen - som ingår i kursavgiften - förutom eventuella särskilda råvaror som endast finns hos era leverantörer och kommer ut till er verksamhet där vi lagar maten.

KURSINNEHÅLL
Praktiska moment:

- Vi tittar på nya råvaror och ser över utbudet hos leverantör
- Vi provar olika ersättningsprodukter för att jämföra smaker och konsistenser
- Tillsammans lagar vi vegetarisk/vegansk mat som är anpassad efter er verksamhet och äter i slutet av kursdagen där vi diskuterar vad ni tror faktiskt skulle kunna fungera i er verksamhet och om det är något ni skulle ändra

Teoretisk kunskapsdel:
- Vi diskuterar tillsammans vad det svåra med att få barnen att äta veganskt/vegetariskt kan vara - detta kan vi även göra innan själva kurstillfället för att skräddarsy kursen ytterligare.
- Varför ska vi äta mer växtbaserad mat?
- Vad ska maten innehålla för att vara bra ur näringssynpunkt? Hur gör vi för att få en komplett näringsrik kost?
- Vi diskuterar allergier och specialkost - fördelar och nackdelar med vegomat?

Pris:
JUST NU! Specialpris vid bokning innan 31/12 2019!
750:- per deltagare exkl. moms (ordinarie pris 950:- per deltagare exkl. moms), minst 5 deltagare (max 8 recept) och max 25 matlagande deltagare per tillfälle, utbildningstillfället tar en halvdag.

Kursledare:
Gabriella Berglund, utbildad kostekonom och som har arbetat som kostekonom inom skola och förskola samt på sjukhusrestaurang, som kostchef inom förskola, skola och äldreomsorg samt kock på olika vegetariska och veganska restauranger i Sverige och utomlands samt som förskolekock. Har hållit matlagningskurser via Medborgarskolan sedan 2014 inom vegansk matlagning. Har även föreläst på Sahlgrenska tillsammans med professor Mats Sandberg om att välja mer växtbaserat inom restaurang i samarbete med SASS (Sahlgrenska Academy Students for Sustainability) för restaurangchefer inom Göteborgs Universitet och Chalmers.