Recept - bakad, marinerad vattenmelon

På det mysiga småländska bröllopet jag caterade för några veckor sedan serverade jag en förrätt med dillmarinerad färskpotatis, bakad marinerad vattenmelon, vegogräddfil, tångrom, kavringssmul samt citron och det var många av gästerna som var väldigt positivt överraskade av den marinerade melonen. Den får en annorlunda konsistens av att bakas, blir fastare och rödare och tar upp marinad bra, i detta fall en marinad med gravlaxsmak.

Så här kommer recept på den:

Bakad, marinerad vattenmelon
Till förrätt 4 personer

160 g vattenmelon, så kärnfri som möjligt
15 ml rapsolja

Marinad:
5 ml vitvinsvinäger
10 ml rapsolja
2,5-5 ml liquid smoke
10 ml hackad dill, helst färsk
5 ml ljus miso
10 ml ljus soja
4 ml ljus sirap
en bit av ett noriark till sushi, kanske 10x10 cm stort, rivet eller klippt i småbitar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skär en bit av melonen och skala den. Dela i strimlor, ca 1 cm tjocka och 3-4 cm långa, ta helst bort kärnorna. Lägg melonbitarna utspridda på en bakplåtspapperklädd ugnsplåt och blanda försiktigt med olja. Baka i mitten i ca 15 minuter, bitarna ska kännas fastare och ha fått lite mer koncentrerad färg.
Låt svalna.

Blanda marinaden och smaka av. Vänd ner melonbitarna försiktigt så alla täcks av marinaden och låt marinera ett par timmar, gärna över natten.

Använd till t.ex. som topping till blinis, rårakor, smörgåstårta, färskpotatis.
 

Kommentera gärna: